5:2 dieten och lite tankar om ätstörningar och LCHF

För det första så tänker jag på att det alltid talas om ätstörningar i form av bulimi och anorexi. Det talas mindre om ätstörningar där personer hetsäter och överäter och inte kompenserar med att göra sig av med energin på ett eller annat sätt. Där personer drabbas av övervikt eller olika sjukdomar som kan kopplas till kosten. Detta är väldigt märkligt då denna grupp ändå är så mycket större. Det är så vanligt förekommande att det inte ens syns.

Jag tänker att om denna grupp kan förbättra sin hälsa med hjälp av fasta så är väl det jättebra? Jag försöker också alltid att tänka på hur kosten såg ut för våra förfäder och tänker att det är självklart att de inte alltid hade fri tillgång till mat. Jag tror inte att våra förfäder portionerade ut maten jämt över dygnet och såg till att hålla koll på energi in och ut.

5-2 dieten

Att mat upprör märks verkligen och det finns lika många åsikter som människor. Det tråkiga är att det är så många som bara tycker saker utan att kunna motivera sitt svar. När debatter av detta slag alltid vrids och tillslut kommer att handla om annat än vad det borde. JA självklart kan det hända att en metod som denna leder till att personer med ätstörningar drabbas hårt. JA självklart kan det hända att fler drabbas av ätstörningar. MEN det kan också vara så att många mår bättre och blir friskare av att fasta.

Något säger mig också att personer som fastar kanske inte äter onyttigheter i samma utsträckning som tidigare. Att man kanske tänker på helheten när man fastar och inte vill förstöra sina resultat genom att smälla i sig onyttigheter. På samma sätt som att personer som tränar inte heller vill göra det.

Vad tänker ni om detta? Är debatten rättvis?

Tänker att det är värre med andra dieter där man måste svälta sig varje dag genom kaloriräkning. Viktväktarna och liknande metoder tänker jag på. Ofta är dessa dieter kopplade till olika sorters produkter från industrin så som pulver, bars och även ”nyttigt” godis i olika former. Även LCHF besudlas tyvärr av produkter som bär en Low Carb-märkning och i själva verket inte alls har med LCHF att göra.

Man märker så tydligt hur det hela tiden ska tjänas pengar på dessa trender. Man måste hela tiden ställa sig kritisk till alla aktörer som kombinerar dieter med ett vinstintresse.

Ja det var lite om mina tankar kring fasta och lite allmänt om dieter. Jag fastar inte men skulle kunna tänka mig att göra det om jag inte ammade. Istället för 5:2 skulle det passa mig bättre att ha ett ätfönster på 8 timmar per dag och fasta 16 timmar med nattsömnen inkluderad. Jag tänker också att fasta i kombination med lågfettsdieter är ett självmordsuppdrag med onödigt lidande.