9 VM-rekord som aldrig kommer att slås

Den som funderar på världens största fotbollsturnering tänker givetvis på VM, som brukar dra en ofantligt stor publik trots att det bara inträffar vart fjärde år. Innan turneringens början talade all Betfair sportspel sitt tydliga språk. Brasilien och Tyskland var favorittippade, och det var egentligen inte så konstigt. De två lagen är de mest framgångsrika i turneringens historia, och de flesta förväntade sig att finalen skulle stå mellan dem. I själva verket gick det inte särskilt bra för något av lagen. Brasilien slogs ut i kvartsfinal, och Tyskland gick inte ens vidare från gruppspel!

Brasilien och Tyskland var inte de enda som underpresterade. Många av de stora fotbollsnationerna klarade sig sämre än förväntat. För Sveriges del gick det däremot bättre. Ingen förväntade sig att en liten fotbollsnation som vi skulle gå särskilt långt, men svenskarna tog sig faktiskt hela vägen till kvartsfinal. Det var första gången sedan 1994. Efter att ha toppat gruppen, trots de tuffa motståndarna Tyskland, Mexiko och Sydkorea, slog Sverige Schweiz i åttondelsfinalen. Det var först efter kvartsfinalen, som slutade 0 – 2 till England, som svenskarna fick lämna turneringen.

Genom VM-turneringens historia har flera rekord satts eller slagits. Några av dessa är turneringens snabbaste mål, längste spelare, flest mål i en match, och så vidare. Med tidens gång kommer de flesta rekord att slås, men det finns ett par undantag. Vissa rekord ser ut att vara omöjliga, till exempel rekordet som äldste spelare att delta i VM. Den egyptiske målvakten Essam El-Hadary var 45 år gammal när han begav sig till VM med sitt landslag. Han deltog bara i en enda VM-match, men det räckte för att sätta ett rekord som nog inte kommer att slås på väldigt länge.

Många spelare brukar dra sig tillbaka från fotbollen innan 40 års ålder. Spelare som väljer att fortsätta brukar ändå tacka nej till internationella turneringar och spel i de högsta ligorna. Därför vågar vi gissa att El-Hadarys rekord är ett av de nio som inte kommer att slås under de närmaste åren. De andra åtta hittar du i vår infografik. Titta här!