Få huset att se ut som nytt

Våren (och hösten) är alldeles utmärkta tider för att måla om sin träfasad. Luften är ofta torr och så länge kvicksilvret letar sig upp över sju grader går det alldeles utmärkt att måla. Många kanske planerar att måla under sommarsemestern, men förutom att det kanske inte är lockande att måla under semestern, så kan en för varm väderlek torka färgen för snabbt, vilket leder till att färgen inte tränger in tillräckligt i träet.

måla om träfasad

Som med de flesta saker man företar sig i livet lönar det sig ofta med goda förberedelser. Att måla om sitt hus utgör inget undantag. Först och främst bör man syna fasaden och se så det inte finns spruckna fasadbräder. Om så är fallet, passa på att byta de bräder som behövs. Vilken typ av färg ska jag då måla med? En enkel devis är att måla med samma typ av färg som man målade med förra gången. Om man tidigare målat med en vattenbaserad färg, exempelvis akrylfärg, kan man bara måla igen med samma typ av färg. Om man målat med en oljebaserad färg, ibland kallad alkydfärg, går det bra att måla med vattenbaserad färg även om oljebaserad är att föredra. Om du är osäker på vilken typ av färg fasaden är målad med tidigare, ta loss ett litet färgprov och ta med till din målarbutik. De kan titta på färgen och avgöra vilken typ av färg du behöver.

När man väl bestämt sig för kulör och färgtyp inleds det verkliga grovjobbet. Börja med att skrapa bort löst sittande färg. Har du nya bräder kan du bearbeta dessa med en stålborste, detta för att nya bräder ibland ger ifrån sig fibrer. Nästa steg är att tvätta fasaden. För detta kan man använda s k målarsoda eller såpa. Skölj sedan och låt torka. Nu har det nästan blivit dags att måla… Om du har en ny träfasad eller vissa enstaka nya fasadbrädor måste ändträet på dessa strykas med en olja som tränger in och skyddar träet. Sen är det dags att grundmåla. Även här kräver ett nytt trä mer arbete i form av fler strykningar. När grundmålningen väl är avklarad, kan du ta itu med den roliga delen – att äntligen stryka på en ny fräsch kulör! Tänk på att när du målar bör du göra det när fasaden är skuggad. Undvik att måla i direkt solsken. Förutom att drabbas av solsting, riskerar du att få en flammig fasad då färgen torkar för snabbt. De som har vaxat en bil i solsken känner kanske igen sig?!

Lite allmänna tips

Att måla om sitt hus kan vara ett drygt arbete. Förutom att man eventuellt får ta några surt förvärvade semesterdagar i anspråk så tycker många att arbetet är långtråkigt. Varför inte göra det enklare för sig? Släng dina gamla penslar som du har sparat i en gammal låda i verktygsboden. Investera istället några extra kronor i ett par riktigt bra penslar, fråga din målarbutik så guidar de dig till rätt typ av pensel. En något större investering än nya penslar är att hyra en ställning. Förutom att få en säkrare arbetsmiljö – jämfört med att balansera en stege – är vår erfarenhet att man faktiskt sparar mycket tid. På en ställning täcker man en större yta och man behöver rimligtvis inte flytta den lika ofta som en stege.

Färdig? Passa på och njut! Har du gjort ett bra jobb kanske du kan vila ut i 10-15 år innan det är dags igen.