Köpa nya möbler eller kläd om gamla?

Många vill inreda sina hem i Shabby Chic stil men drar sig för att det känns dyrt att köpa nya möbler – inga möbler är speciellt billiga även om man kan hitta Shabby Chic möbler så ska man möblera om ett helt rum eller ett helt hem kan det bli ganska dyrt. Men man kan fundera på om man behöver byta ut alla möbler – Shabby Chic handlar ju om att ge ett gammalt intryck och därför behöver man inte köpa nya möbler som ser gammal ut.

Ett enkelt och effektivt sätt att förändra sin inredning är att ta fram symaskinen, köpa lite möbeltyg och börja att arbeta! Man kan klä om möbler och med rätt möbeltyger så kan du ganska lätt få gamla möbler att se ut som shabby chic möbler. När det kommer till att klä om möbler så tror många att det är svårare än vad det är. Känner man sig osäker så kan man alltid av ett bra möbeltyg sy ett överdrag. Ett överdrag sitter lite lösare och överdrag av möbeltyg var vanligt kring sekelskiftet 1800-1900 och det är ifrån den tiden Shabby Chic inredning tar sin inspiration.

Shabby Chic

När det kommer till möbeltyger så kan de vara hur dyra som helst men även lite enklare och billigare möbeltyger kan vara bra. När man köper möbeltyger så ska de vara testade på Martindaleskalan och ett bra och slitstarkt möbeltyg börjar på 15.000 Martindale. En klassisk typ av möbeltyger är Jaquard tyger – Jaquard är en vävteknik som gör att tyget inte bara blir extremt slitstarkt utan man får med möbeltyger Jaquard en ljus sida med mönster och på andra sidan på ett Jaquard möbeltyg en mörk sida. Du kan med ett Jaquard möbeltyg alltid välja om du vill ha ljust eller mörkt innan du börjar att sy.

Inom Shabby Chic så ska det vara ljusa färger och gärna lite naturmotiv som blommor eller liknande. Är du ovan att sy så är enfärgade eller enkla mönster på möbeltyger att föredra då mönsteranpassningen blir lättare. Mönsteranpassning är det man gör för att få alla mönster i jämnhöjd så till exempel en ros inte är högt på en kudde och lågt på en annan.

Fördelen att sy överdrag istället för att klä om möbler är att i och med att ett överdrag sitter lösare så blir det enklare och lite mer förlåtande. Att klä om är ett millimeter arbete som är lite svårare. Men att klä om möbler är roligt och börjar man med ett enkelt tyg så kommer man snart igång och hittar knepen – det blir alltid roligare om man köper bra möbeltyger att klä om med.