Vilket bredband är bäst?

Det är inte alltid så lätt att veta vilket bredband som är bäst, billigast, snabbast eller säkrast. Ett snabbt bredband behöver inte kosta mer än vad ett långsamt bredband gör. Det finns så otroligt många alternativ samt bredbandsleverantörer att välja mellan och det är svårt att hitta rätt.

bredband

Många är vi som gått till närmaste bredbandsåterförsäljare som sedan sålt på oss vad de tycker är bra, med facit i hand var det inte alls vad vi hade tänkt oss. Vårt råd är, att i lugn och ro, fundera och jämföra de olika alternativen på egen hand. Vi hoppas att vi genom denna artikel kan göra ditt val av bredband lite enklare. Här är några parametrar du bör ta hänsyn till när du väljer ditt bredbandsabonnemang:

  • Hastigheten – Hur snabbt bredband behöver du? Detta beror på vad du använder internet till. Laddar du ner massa tunga filer kan du behöva ett lite snabbare bredband, detta gäller även om du är beroende av internet inom ditt jobb. Du kanske har videokonferenser eller liknande. Om du bara använder internet till daglig surf så behöver hastigheten inte vara särskilt hög. Två megabit / sekund räcker bra till normalanvändaren och 16 megabit/ sekund eller högre krävs för den lite mer avancerade användaren.
  • Volymmängden – Kontrollera om det finns någon begränsning av mängden data du får använda per månad. Detta gäller främst de mobila bredbandsabonnemangen men kan i vissa fall existera för fasta bredbandsabonnemang med. En normalanvändare klarar sig bra på två gigabyte per månad medan den mer avancerade användaren kan behöva från 10 gigabyte och uppåt.
  • Bindningstiden – Jämför bindningstiden med vad du faktiskt får, en del leverantörer lockar med bra erbjudanden på modem om du tecknar ett långt abonnemang. Ta reda på vad som blir billigast för dig.
  • Priset – Priset för ditt bredband är kanske den viktigaste parametern, jämför de olika alternativen och räkna alltid på totalpriset för hela bindningstiden och slå ut detta pris per månad. Det finns garanterat ett billigt bredband som ger dig den hastigheten du behöver. Räkna in pris för modem, startavgift och månadskostnad.
  • Täckningen – Väljer du ett mobilt bredband så är det av yttersta vikt att kontrollera hur täckningen för just ditt område ser ut, detta skiljer mycket mellan plats och leverantör. Just nu håller Telia på att bygga ut sina mobila bredbandsnät, det ska bli spännande att följa denna satsning.
  • Service och säkerhet – Släng även ett öga på dessa parametrar, de oseriösa bredbandsleverantörerna har kanske en sämre support och sämre upptid. Vissa leverantörer har garantier för att deras tjänst alltid ska fungera, de erbjuder även kompensation om det skulle uppstå problem.
  • Teknisk data kring bredbandet – Var noga med att kontrollera att du i din lägenhet eller i ditt hus har möjlighet att välja just den tänkta bredbandsoperatören. Vissa lägenheter har bara stöd för vissa leverantörer och bor du i hus kan det vara bäst med ett mobilt bredband. Just nu satsas det på att fler och fler svenska hushåll ska kunna få tillgång till fibernätet. Man bildar ofta lokala ”fiber-föreningar” som hjälps åt att tillgodose traktens behov av bredband.